• The Terry Residence

     

    Terry Residence 2

    The Terry Residence  is a single family residential project located in an established neighborhood in St. Louis.  The clients requested planting redesign integrated with mature plantings in the front yard; and useable patio and yard space at the back of the residence. 

    Concept plans were developed to accommodate present and future needs of the client.   The existing patio space was removed and replaced with a recessed brick patio area which was delineated with an arbor, fireplace and sitting wall. Level areas were created in the yard with excavated soils from construction and lower retaining walls.  These clients enjoy entertaining and were pleased with the addition of an outdoor living area.  This project was completed in 2010.

    view Terry plan

  • The Russo Residence

     

    Russosection

    The Russo Residence is a single family home located in an O’Fallon, MO neighborhood.  Topography and location created storm water run-off issues on this project site. The landscape concept created spaces to enhance outdoor living areas and reduce storm water run-off with the implementation of rain gardens, dry stream beds and water features.

    view Russo plan

  • The Madden Residence

    Madden Residence

    The Madden Residence  was a single family residential project located in an established St. Louis, MO neighborhood.  The clients requested a backyard redesign to expand their outdoor living area, introduce terraced gardens, knot gardens and rain gardens.  The rain gardens were included to reduce storm water run-off to the local watershed.

  • The Byer Residence
     

    The Byer Residence was a 70+ year old single family residence in St. Louis requiring a retrofit of the front entrance and backyard space that was sensitive to the family’s needs and respectful of the home’s original architecture.  Concept plans were developed to accommodate present and future needs of the client. Two areas of concern were safety and usability.

    The front entry was in disrepair and posed a serious safety problem with uneven steps, trip hazards and lack of railings. This concern was addressed with sweeping wing walls, custom wrought iron rails and consistent step risers which created a safe, grand and welcoming entrance to the home.

    Similar conditions were found in the residences backyard space with a large patio area that was broken into smaller, less inviting spaces. The patio space was redesigned with a large, open space with smaller gathering areas indicated by a natural stone fireplace, stone seating walls and natural cedar fencing. The client utilizes this space for neighborhood gatherings of 50+ people as well as a family respite. This project was completed in 2011.